Malaya SEO

Malaya SEO

Apa Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan?

Apa Latihan Separa Perubatan?

Latihan Separa Perubatan beroperasi di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (PSC), dimana program ini adalah untuk merekrut lulusan SPM berusia 17 hingga 25 tahun. Untuk perkhidmatan di sektor awam di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia.

Program Latihan Separa Perubatan memberikan kesempatan bagi pelatih untuk memilih sama ada atau diploma dan sijil. Pelajar akan dilatih selama 3 tahun dengan tahap diploma dan 2 tahun untuk sijil.

Yang menarik program latihan ini adalah pelatih akan diberikan elaun bulanan bagi pelajar serta kemudahan lain. Dan biaya pendidikan ditanggung oleh kerajaan.

Untuk maklumat lebih lanjut, pengambilan calon Latihan Separa Perubatan dibuat 2 kali per tahun, pada bulan Januari dan Julai.

Calon-calon yang berminat boleh memohon di laman web SPA.

Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Diploma Latihan Separa Perubatan.


  1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
  2. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota)
  3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
  4. Latihan Jururawat
  5. Latihan Jururawat Pergigian
  6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
  7. Latihan Juruteknologi Pergigian
  8. Latihan Juru X-Ray
  9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
  10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan



Sijil Latihan Separa Perubatan


  1. Latihan Jururawat Masyarakat
  2. Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian
  3. Latihan Pembantu Kesihatan Awam



Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Setiap calon terpilih untuk mengikuti peperiksaan secara online latihan separa perubatan. Jika lulus, barulah calon akan dipanggil untuk temuduga.

Pada tahun 2016, sesi ujian dalam talian akan diadakan pada tarikh 8 Mac 2016.

Format Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Format soalan adalah jenis pemeriksaan objektif. Calon akan diberikan soalan dalam bahagian 2 bahagian A (ujian psikometri) dan bahagian B (Pengetahuan AM).

Berikut adalah lampiran contoh-contoh soalan yang bakal calon jawab.


Cara Buat Komen Backlink Secara Manual

Komen backlink biasanya disebut sebagai Blog working oleh pakar SEO. Dimana kita meninggalkan link kita di blog orang lain. Untuk mendapatkan backlink berkualiti,  kita perlu buat komen backlink secara manual.

Cara ini memang senang tapi mungkin susah untuk kita konsisten laksanakan. Tapi sekarang ada cara mudah, nanti akan saya tunjukkan.


Kebaikan membuat komen backlink secara manual adalah, kita akan mengeratkan silaturahim sesam blogger, mungkin mereka ada tip yang boleh menbantu kita nanti. Jadi tidak rugi masa yang kita luangkan unutk blog working ini.

Cara Buat Komen Backlink Secara Manual.


1. Cari blog sasaran kita, dengan guna syntax dibawah ini di Google Search.
"taipkan keyword anda" + blog

Pastikan juga link yang akan kita tanamkan nanti adalah blog DoFollow.

2. Cara cari backlink .GOV - cuba gunakan syntax dibawah ini.

site:.gov inurl:blog “post a comment”-”comments closed”-”you must be logged in”"your keyword phrase”

cara ini perlu digunakan bersama tool seoquake, untuk senang kita lihat pagerank blog .gov tersebut.

sudah jumpa blog yang sesuai, maka kita masukkan link kita pada komen. Dan harus diingat jangan SPAM blog orang. Buatlah komen yang berhemah. Komen perkara yang berkaitan dengan artikel. Itu sahaja dahulu untuk cara buat komen backlink secara manual.

Tips Panduan Sebelum Mendapatkan Komen Backlink

Kita sudah belajar cara mendapatkan backlink dari blog DoFollow. Namum ada syarat yang perlu kita ikut sebelum membuat komen untuk mendapatkan backlink. Ada syarat pula, susahlah? Sebenarnaya syarat ini untuk memudahkan kita mencari backlinks nanti, supaya kita tidak tersilap dan melakukan kerja sia-sia. Sudah penat-penat buat komen tapi satu hara backlink pun tak dapat. jadi jom kita sambung belajar sikit lagi.

Tips Panduan Sebelum Mendapatkan Komen Backlink

1. Pilih Blog Yang Benarkan Kita komen.
Cuba cari blog yang auto comment approval, diaman blog tersebut menbenarkan komen kita diterima terus secara automatik.

2. Baca artikel dekat blog sebelum komen.
Janganlah kita terlalku mengejar backlink, shingga artikel puntak dibaca, main belasah je bagi komen. Seeloknya kita baca dan faham apa yang ditulis, cuba beerikan komen yang berkaitan atau bertanya barulah komen kita itu dihargai.

3. Cuba cari keyword di dalam blog kita kunjungi. Selalunya keyword ini berada dalam title tag dan di'blod'kan didalam artikel.

4. Buat komen dengan meletakkan keywords berkaitan artikel blog tersebut. Dengan cara ini komen kita pun akan cepat diapprove oleh tuan punya blog.

5. Komen di post yang baru update oleh tuna punya blog. Mengapa? sebab blog yang baru update belum di index oleh robot enjin carian. Kita lagi beruntung jika blog itu lamabt diindex, kerana link yang kita komen itu akan di index bersama artikel tadi. Jika kita lambat, mungkin link kita tidak akan di index.

Jadi amalkan setiap langkah ini sebelum mendapatkan backlink dari blog DoFollow, supaya kerja kita tidak sia-sia dan yang penting kita mendpat backlink yang berkualiti.

Checklist Untuk Buat Artikel Mesra SEO

Kita sudah banyak kali ulangkaji pasal cara menulis artikel yang berkualiti dan mesra SEO. Sebab apa? sebab kandungan artikel amat penting untuk memajukan blog kita. Ia merupakan elemen terpenting di dalam ber'blogging'. Jika blog kita tiada atau kurang artikel, kemungkinan besar blog kita tidak disukai oleh robot enjin carian. Jadi jom kita buat checklist semasa kita menulis artikel.

Checklist Untuk Buat Artikel Mesra SEO


Tajuk

  • Tajuk mengandung keyword
  • Tajuk diawali dengan keyword
  • Tajuk minimal mengandung 3 karakter
  • Tajuk maksimal mengandung 66 karakter


Url/permalink

  • url atau permalink mengandung keyword


Meta Description

  • Meta description dan meta keyword
  • Meta description mengandung keyword
  • Meta description diawali dengan keyword
  • Maksimal meta description 160 karakter
  • Meta keywords mengandung keyword


Tag heading

  • H1 tag heading mengandung keyword
  • H1 tag heading di awali dengan keyword
  • H2 tag heading mengandung keyword
  • H3 tag heading mengandung keyword


Isi content/postingan

  • Isi postingan setidaknya minimal 300 kata
  • Postingan memiliki densitas keyword antara 2.5%-5.5%
  • Paragraph pertama terdiri dari 50-100 kata dan mengandung keyword
  • Postingan setidaknya memiliki sebuah gambar dengan keyword sebagai ALTnya
  • Setidaknya terdapat satu keyword yang deberi style bold (B)
  • Setidaknya terdapat satu keyword yang deberi style italic (I)
  • Setidaknya terdapat satu keyword yang deberi style underline (U)
  • Terdapat keyword yang dijadikan sebuah anchor text yang berisi external link
  • Terdapat keyword yang dijadikan sebuah anchor text yang berisi internal link
  • Paragraph terakhir terdiri dari 50-100 kata dan mengandung keyword

Buat Duit Online Dengan iPanel Online

Buat duit online dengan iPanel Online memang cara paling senang, sebab kita menjana duit dengan hanya menjawab survey. Ya dengan hanya menjawab beberapa soalan dalam 10 minit untuk setiap survey, jika kita berjaya menjawab kesemua soalan kita akan di berikan point. 

Buat Duit Online Dengan iPanel Online

Setiap surveys adalah berlainan pointnya. Jadi jika ada nasib mungkin kita akan mendapat 1000 points. 1000 point sama dengan RM10. Untuk cashout, kita perlu kumpul point mengikut jumlah yang tertentu, iaitu:- 
  1. RM10 =1000 points. 
  2. RM50 = 5000 points.
  3. RM100 = 10000 points.


Selama aku join iPanel Online ini, urusan cashout dia memang cepat, paling lama pun seminggu sahaja. Aku selalu cashout pakai Paypal. Namum ada 7 cara lagi untuk proses pembayaran ini, iaitu melalui Visa, Mastercard, Check, Wire Transfer, Paypal, Google Checkout dan Alipay.

Tempoh proses pembayaran seperti berikut:-
  1. Permohonan: Bila-bila masa
  2. Pengesahan: 1-5 hari kerja
  3. Pembayaran: 1-2 hari kerja
  4. Keseluruhan proses memerlukan 1-7 hari bekerja.
Ada satu lagi yang MENARIK tentang iPanel Online ini ialah setiap minggu akan ada cabutan bertuah. Jika bernasib baik, kita kena loteri lah. Dan ganjarannya adlah sejumlah points, kira okeylah kan, dapat point percuma.

Buat Duit Online Dengan iPanel Online

Jika anda berminat untuk dapat duit online dengan cara paling senang ini. bolehlah mendaftar dekat sini iPanel Online

Buat Duit Online Dengan iPanel Online
Senarai Survey yang perlu diselesaikan.

Buat Duit Online Dengan iPanel Online
Jumlah Mata yang sudah aku tebus.

Buat Duit Online Dengan iPanel Online
Bukti iPanel Online telah membayar aku di Paypal.

Cara Pasang Table Of Content / Sitemap Untuk Blogger

Table Of Content atau Sitemap adalah satu halaman di dalam blog kita, dimana semua artikel akan disusun mengikut alphabet. Dimana ia mempunyai label dan semua tajuk artikel kita dalam bentuk link. Dengan adanya Sitemap ini blog kita akan kelihatan profesional, selain itu tujuan utama Table Of Content / Sitemap ini ialah untuk lebih menyenangkan robot enjin carian untuk crawl dan indeks blog kita. Selepas memasang Table Of Content / Sitemap pada blog kita, kita akan lihat perubahan pada trafik blog kita dengan meningkatkan pageviews.

Cara Pasang Table Of Content / Sitemap Untuk Blogger


Cara memasang Table Of Content (Sitemap) untuk Blogger


1.Pergi ke Dashboard Blogger > Template

2. Backup tempalate blog kita.

3. Edit HTML > Format Templates

4. Tekan Ctrl + F, dan cari code ini ]]></b:skin>

5. Salin code dibawah sebelum/diatas ]]></b:skin>

/*-------malayaseo.blogspot.com TOC-----*/
.judul-label{
background-color:#E5ECF9;
font-weight:bold;
line-height:1.4em;
margin-bottom:5px;
overflow:hidden;
white-space:nowrap;
vertical-align: baseline;
margin: 0 2px;
outline: none;
cursor: pointer;
text-decoration: none;
font: 14px/100% Arial, Helvetica, sans-serif;
padding: .5em 2em .55em;
text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0,.3);
-webkit-border-radius: .5em;
-moz-border-radius: .5em;
border-radius: .5em;
-webkit-box-shadow: 0 1px 2px rgba(0,0,0,.2);
-moz-box-shadow: 1px 1px 4px #AAAAAA;
box-shadow: 0 1px 2px rgba(0,0,0,.2);
color: #e9e9e9;
border: 2px solid white !important;
background: #6e6e6e;
background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#888), to(#575757));
background: -moz-linear-gradient(top,  #888,  #575757);
filter:  progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr='#888888', endColorstr='#575757');
}
.data-list{
line-height:1.5em;
margin-left:5px;
margin-right:5px;
padding-left:15px;
padding-right:5px;
white-space:nowrap;
text-align:left;
font-family:"Arial",sans-serif;
font-size:12px;
}
.list-ganjil{
background-color:#F6F6F6;
}
.headactive{
    color: #fef4e9;
    border: 2px solid white !important;
    background: #1C8DFF;
    background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#9dc2e7), to(#438cd2));
    background: -moz-linear-gradient(top,  #9dc2e7,  #438cd2);
    filter:  progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr='#9dc2e7', endColorstr='#438cd2');
}


6. Klik 'Save' untuk simpan. Tapi ia baru separuh jalan, sabar der...

7. Kembali ke Dashboard > Pages > New Page > Blank Page

8. Letakkan tajuk page kita tadi dengan 'Sitemap'

9. Salin code dibawah ke dalam HTML area (pastikan bukan di 'Compose' tapi di 'HTML').

<script src="http://olusegun-fapohunda-calculator.googlecode.com/svn/Justnaira-tos-file.js"></script><script src="http://malayaseo.blogspot.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script><script type="text/javascript">var accToc=true;</script><script src="http://olusegun-fapohunda-calculator.googlecode.com/svn/concordian-tos.js" type="text/javascript"></script>

10. Gantikan tulisan berwarna merah dengan url blog anda.

11. Tekan 'Publish'. Table Of Content atau Sitemap anda sudah siap!

Jangan Cari Trafik Menggunakan Software.

Dari awal lagi sudah aku katakan, tak ada cara senang untuk berjaya, semunya perlukan usaha. Jangan pula kita cari jalan pintas untuk mencari trafik dengan menggunakan software untuk generate trafik ke blog kita.

Ada banyak software yang ditawarkan untuk meningkatkan trafik blog. Namum sebenarnya cara kita mendapatkan trafik ini sudah salah, dianggap sebagai menipu. Ia akan memberi kesan kepada blog kita dikemudian hari. Antaranya:-





  • Mungkin blog kita akan diBLACLIST oleh enjin carian, kerana mungkin software yang kita gunakan itu telah diblacklist oleh enjin carian.
  • Ranking blog kita di enjin carian tidak akan bertahan lama.
  • Sampai bila-bila kita tidak akan mahir dengan tekni SEO, sebab kita terlalu bergantung kepada software.
  • Blog kita tidak akan jadi mesra enjin carian.
  • Kita akan mengeluarkan KOS yang tinggi untuk membeli software. sebab software yang baik tinggi harganya dipasaran. Sudahlah keluarkan modal tinggi, blog kita kena blacklist, habis semua. Jangan tamak okey.